Expertisegebieden

Het InnovatieLab Life Sciences & Chemistry heeft expertise op het gebied van chemische analyse en synthese, chemische technologie, biochemie en moleculaire biologische analyses. Er is uitgebreide ervaring met weefselkweektechnieken, immunochemische technieken en het analyseren van de aanwezigheid van stoffen in complexe matrices. Het onderzoek van het lectoraat van Hogeschool Utrecht dat verbonden is aan het InnovatieLab is gericht op het ontwikkelen van dierproefvrije testmethoden voor het meten van de werkzaamheid en veiligheid van stoffen. Het thema gezondheid speelt in al haar facetten een centrale rol in het onderzoek.

Ontwikkeling van 3V-methoden

Nieuwe technieken en in vitro modellen worden ontwikkeld om de veiligheid en werkzaamheid van stoffen te testen. Daarbij speelt de uiteindelijke toepassing een belangrijke rol in de ontwikkeling. Vaak is humane relevantie een belangrijk criterium in de ontwikkeling.

Lees meer

Chemie en biochemie

Om te bepalen of stoffen effectief zijn of toxisch, is synthese en karakterisatie van stoffen belangrijk. Dit neemt een belangrijke plaats in bij het chemie en biochemie onderzoek op het lectoraat.

Lees meer

Microbiologie

Bacteriën en schimmels spelen een belangrijk rol in de gezondheid van mens en dier. Met behulp van de modellen die aanwezig zijn en worden ontwikkeld, kunnen studies worden uitgevoerd naar de biologische effecten van specifieke micro-organismen.

Lees meer

Blootstelling en aanwezigheid van stoffen

Meten van de aanwezigheid en concentraties van organische verbindingen in het milieu (lucht, water, bodem, sediment, afvalwater), in organismen en in toxiciteitstesten (‘exposure assessment’), alsmede de verdeling (partitie, sorptie) van deze stoffen tussen verschillende milieucompartimenten, fasen in toxiciteitstesten en biocompartimenten.

Lees meer