Effectiviteit

Darmmodellen

Darmmodellen (cellijnen, organoïden) worden gebruikt voor het meten van inductie en remming van darmschade, en opname en afbraak van stoffen (bijvoorbeeld medicijnen of eiwitten). In organoïden kunnen ook specifieke effecten van stoffen (voedingsstoffen, medicijnen en andere chemicaliën) bepaald worden. De darmmodellen worden ook gebruikt om antibacteriële werking van natuurlijke stoffen te testen.

Lees meer

Ontstekingsmodellen

Ontstekingsmodellen omvatten macrofagen en eventueel anderen cellen (zoals adipocyten). Hiermee kunnen effecten van ontstekingsremmende stoffen gemeten worden. Stimulatie van T cellen door DC (DC-T cel interactie): Beenmerg DC kunnen worden gestimuleerd met eiwitten gevolgd door meten van de CD4+T reactie.

Lees meer

Humane inspanningstest

De humane ergometertest meet de kinetiek van fysiologische veranderingen (algemene parameters, en parameters gerelateerd aan darmfysiologie en het immuun systeem) na een lichamelijk inspanning. De test kan bijdragen aan het analyseren van gezondheidseffecten van voedingsconcepten en voedingssupplementen.

Lees meer

Veiligheid

Detectie van voedselallergenen

Met behulp van de aanwezige methoden kan de aanwezigheid van allergenen op verschillende niveaus getest worden:  aanwezigheid (HPLC), antlichaambinding (ELISA) en allergene werking (mestcel-activatie).

Lees meer

Huidmodellen

Huidmodellen en keratinocyten worden gebruikt om na te gaan of chemicaliën in bijvoorbeeld cosmetica mogelijk een contact-allergene werking hebben. De methoden zijn gestandaardiseerd bij het iLab.

Lees meer

Genotoxiciteit

Genotoxiciteitstesten, waaronder anti/oxidant capaciteit van stoffen, kunnen ingezet worden om potentiele genotoxische stoffen te identificeren.

Lees meer

Reproductie en ontwikkelingstoxicologie

C elegans, zebravis en embryonale stamcellen (EST) zijn voorhanden om de effecten van stoffen op de reproductie en ontwikkeling van organismen te testen. Deze systemen zijn in een NC3R-Crack-it project (PreDART) getest op toepasbaarheid.

Lees meer

Vaccine veiligheid

Per vaccine kunnen modellen worden opgezet om de veiligheid te testen. Bijvoorbeeld voor pertussis toxin vaccin.

Lees meer

Bepalen van blootstelling en aanwezigheid van stoffen in complexe matrices

Meten van de aanwezigheid en concentraties van organische verbindingen in het milieu (lucht, water, bodem, sediment, afvalwater), in organismen en in toxiciteitstesten (‘exposure assessment’), alsmede de verdeling (partitie, sorptie) van deze stoffen tussen verschillende milieucompartimenten, fasen in toxiciteitstesten en biocompartimenten.

Lees meer