“Goede combinatie van hbo-studenten in ‘universitaire’ startup”

Als HBO-afgestudeerde kiezen voor ‘veilige opties’ in een groot bedrijf? Werken bij een startup is een interessant alternatief met mooie doorgroeimogelijkheden! Aan het woord zijn Marjolein Kuijpers en Daphne van Hoesel. Ze werken bij QVQ, een spin-off van Universiteit Utrecht en Unilever die werkt met VHH’s (een VHH is een single domein antilichaam van de lama) die gebruikt worden om onderzoek te doen. Marjolein en Daphne hebben allebei de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) bij Hogeschool Utrecht (HU) afgerond en kennen elkaar van de opleiding.

Deze opleiding is verbonden aan het lectoraat Innovative Testing in Life Sciences and Chemistry van de HU en het Utrecht Science Park InnovatieLab Life Sciences & Chemistry.

Van technician naar projectleider

Marjolein is na haar stage bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en haar afstuderen bij QVQ als technician bij het bedrijf gestart. “Dan doe je voornamelijk de uitvoering van het onderzoek op basis van de wensen van de klant.” Na een aantal jaar is Marjolein projectleider geworden. “Dan heb je ook contact met de klant en ben je verantwoordelijk voor de voortgang van het onderzoek. Je houdt het overzicht en stuurt de mensen aan: technicians, maar ook studenten. Je doet daarnaast ook nog praktijkwerk in het lab.” Daphne is gestart bij QVQ op voordracht van Marjolein. Daphne: “Marjolein en ik hebben na de studie contact gehouden. Ze belde me dat ze bij QVQ op zoek waren naar personeel en dat leek goed passen bij mij en wat ik wilde voor een volgende stap.”

Snel een volgende stap in je carrière maken

Daphne: “Als ik vertel aan de vrienden van de opleiding, met wie ik contact heb gehouden, dat ik nu al projectleider ben dan zijn ze verrast. Het is namelijk helemaal niet zo gebruikelijk om als ‘net’ afgestudeerde van de hogeschool al snel door te stromen tot projectleider.”. Marjolein vult aan: “Juist als hbo-er heb je door je praktische ervaring in combinatie met toegepaste theoretische kennis een meerwaarde. Je kunt zowel in het lab staan als klanten advies geven over de beste aanpak. Als je goed werk levert kun je dus doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid.”

Tijdelijk je eigen bedrijf uitbreiden

Marjolein werkt op dit moment aan een internationaal onderzoek naar darmkanker. De VHH’s worden hier gebruikt om de kankercellen op te sporen door een klein magnetisch deeltje aan de VHH te koppelen. Marjolein: “Om het onderzoek te doen moeten we soms gebruik maken van apparatuur die we zelf niet in huis hebben. Het InnovatieLab is hiervoor echt een uitkomst omdat ze goede, veelal kostbare apparatuur hebben staan die voor het onderzoek noodzakelijk is.”

Voor potentiele partners van het InnovatieLab

Marjolein: “Voor QVQ betekent de samenwerking met het InnovatieLab vooral het uitbreiden van ons bedrijf met apparatuur die we zelf niet in huis hebben. Zo kunnen wij bijvoorbeeld in het InnovatieLab echt toetsen of de VHH’s doen wat ze zouden moeten doen. Dit betekent dus ook dat de intensiteit qua samenwerking wisselend is en die flexibiliteit is voor ons erg belangrijk.” Daphne vult aan: “Wij zouden het fantastisch vinden als het InnovatieLab in de toekomst apparatuur in huis heeft voor massaspectometrie. Het zou voor ons een mooie uitnodiging zijn om hier gebruik van te maken omdat het voor bepaalde onderzoeken een hoop extra informatie oplevert.”

Over QVQ Holding BV

 

QVQ werkt met VHH’s. Dit is het single domein antilichaam fragment van de lama. Door zijn grootte (15kDa) heeft een VHH vele toepassingen en kan het op verschillende manieren gebruikt worden in onder andere het gebied van imaging. QVQ biedt op maat gemaakte VHH’s op aanvraag, maar heeft ook zijn eigen wetenschappelijke onderzoeken.

QVQ kan ook grotere hoeveelheden VHH produceren voor gebruik in bijvoorbeeld in vivo experimenten. Bovendien biedt QVQ directionele labeling van VHH’s via een zogenoemde c-direct tag en de mogelijkheid om VHH's te produceren in gist onder GMP-condities, wat klinische toepassing mogelijk maakt.

Wil jij net als Daphne en Marjolein ook met ons samenwerken?

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Denk aan het tijdelijk uitbreiden van jouw eigen bedrijf, het gebruik maken van state-of-the-art apparatuur en experts die er alles over weten? Wil je als student meer weten over het werken bij een startup? Wij kunnen je adviseren en met de juiste personen in contact brengen. Neem contact op met Friso Smit.