"We hadden nog geen middelen maar wilden wel graag starten. Het InnovatieLab biedt die mogelijkheid."

Marien de Jonge en Ronald Maas, de mannen achter Microfuel Innovations, lopen nog niet zo lang rond bij het InnovatieLab. Marien: “Wij zijn vorig jaar serieus gestart om te kijken naar de mogelijkheden. Afgelopen voorjaar hebben we van SIA financiering ontvangen voor ons haalbaarheidsonderzoek. Dat heeft de samenwerking met het InnovatieLab in een stroomversnelling gebracht.”

Naast de vaste baan starten met een start-up

Zowel Ronald als Marien zijn Microfuel Innovations gestart naast een vaste baan. Ronald: “Ik werk als wetenschapper in de vaccin procesontwikkelingen heb een achtergrond in de bioprocestechnologie.” Marien is bij het Radboud UMC hoofd van de sectie kinderinfectieziekten binnen het laboratorium medische immunologie en heeft een achtergrond in de moleculaire microbiologie. “Marien en ik kennen elkaar van vroeger toen we samenwerkten bij de R&D afdeling van MSD aan de ontwikkeling van nieuwe vaccins. Onze expertises zijn complementair en begin 2019 hebben we een BV opgericht.”

Werken aan duurzame oplossing van vliegtuigbrandstof

Microfuel Innovations richt zich op de ontwikkeling van een duurzame brandstof voor vliegtuigen. Ronald: “Ik ben bij Wageningen Universiteit gepromoveerd op een onderzoek naar microbiële omzetting van lignocellulose-houdende reststromen naar biobrandstoffen en bulkchemicaliën. Die omzetting vindt plaats met behulp van enzymen en gisten, schimmels of bacteriën. Deze kennis komt nu goed van pas.”

Er wordt hard gewerkt aan alternatieven voor fossiele brandstoffen voor het wegtransport, daar wordt voornamelijk ingezet op elektrisch rijden. In de vliegtuigindustrie verlopen deze ontwikkelingen wat trager, onder andere omdat de mogelijkheden beperkter zijn. Electrisch vliegen zal voorlopig alleen op experimentele basis in kleine vliegtuigen kunnen, voor de lange afstanden zal dit door fysische beperking zeer waarschijnlijk helemaal niet kunnen. Ook het aanbod van biobrandstoffen is zeer beperkt voornamelijk omdat het uit niet duurzame reststromen wordt gemaakt. De kunst is dus om een hernieuwbare brandstof te ontwikkelen die gemaakt wordt uit duurzame grondstoffen en dat is precies waar Microfuel Innovations aan werkt.

InnovatieLab in beeld

Contact met het InnovatieLab ontstond eigenlijk bij toeval. Marien vertelt: “Bij toeval zagen we een filmpje van Friso Smit waarin hij vertelde over de mogelijkheden van het InnovatieLab. Wij dachten meteen: dit is het! Het is een mooi model: je kunt beginnen met het investeren van tijd, waarbij je gebruik maakt van de faciliteiten van het lab. Daarnaast lopen in het InnovatieLab veel experts rond die helpen bij het doen van onderzoek. Dat betekent voor ons dat wij de faciliteiten nog beter kunnen benutten. Met name Robert Jan Veldman heeft ons heel erg geholpen. In het najaar van 2019 zijn we gestart met een studentenproject. Wij vinden het belangrijk dat we én zinvolle resultaten kunnen opleveren met dat project én de nieuwe generatie kunnen laten proeven en mee kunnen nemen in ons type onderzoek. Op deze manier geven we ook weer wat terug aan het InnovatieLab en de hogeschool.”

De volgende stappen

”In juni 2019 hebben we een Take-off hbo subsidie ontvangen van SIA. De Take-off hbo regeling biedt start-ups, die voortkomen uit praktijkgericht onderzoek van hogescholen, de mogelijkheid te onderzoeken of het haalbaar is om hun idee op de markt te brengen”, zo vertelt Ronald enthousiast. “Dit is natuurlijk een prachtige boost voor ons idee en voor de inzet voor het InnovatieLab.” Marien vult aan: “De subsidie heeft ons idee echt vleugels gegeven. We kunnen nu de technische haalbaarheid op een gestructureerde manier onderzoeken. Voor de toekomst zijn wij zeer nieuwsgierig naar de bouw van het fermentatielab binnen het InnovatieLab. Wij willen hierover graag meedenken.”

Voor potentiele partners van het InnovatieLab

Ronald geeft aan: “Zoals gezegd: het InnovatieLab biedt een uniek model; je kan beginnen zonder dat daar in eerste instantie een financiële vergoeding tegenover staat. Voor ons was de combinatie van meteen beginnen, de beschikbaarheid van geschikte faciliteiten en expertise en hulp bij het vinden van financiering precies wat we nodig hadden. Wij worden heel goed begeleid door Laura M’Rabet, zij is ons vaste aanspreekpunt en ondersteunt ons bij het vinden van nieuwe financieringsmogelijkheden.”

Over Microfuel Innovations

Microfuel Innovations is een startup die in 2019/2020 een haalbaarheidsonderzoek doet naar de duurzame productie van hernieuwbare bio-kerosine. In het haalbaarheidsonderzoek worden verschillende bacteriële stammen en substraten getest om te kunnen bepalen onder welke condities de hoogste concentraties biokerosine geproduceerd kunnen worden en of deze benadering kan leiden tot een technisch- en economisch haalbaar proces.

Wil jij net als Marien en Ronald ook met ons samenwerken?

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Denk aan het gebruik maken van labruimtes en state-of-the-art apparatuur. Behoefte aan ondersteuning bij het vinden van nieuwe financieringsmogelijkheden? Heb je experts nodig die meedenken om jouw idee of product te testen en verder te ontwikkelen? Neem contact op met Friso Smit.